Službeni internet portal Varaždinska županija

Otvorena „Učionica budućnosti „ u Srednjoj školi Ivanec

OBJAVLJENO 13.03.2018.

U Srednjoj školi u Ivancu svečano je otvorena „Učionica budućnosti“, jedan potpuno novi koncept suvremene škole, a otvorenju su uz domaćina, ravnateljicu škole Lidiju Kozina, te veliki broj ravnatelja osnovnih i srednjih škola prisustvovali i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, dogradonačelnik Grada Ivanca Branko Putarek, kao i pročelnik za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić.

Vrijednost cijeloga projekta iznosi malo manje od milijun kuna. Od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dobiveno je 144.000 kuna, sama škola izdvojila je 110.000 kuna, dok je Varaždinska županija sudjelovala s 720.000 kuna.
Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je u obraćanju prisutnima naglasio kako Županija ulaže ogromni novac u obrazovanje i to bez pomoći središnje vlasti.

- I ovaj projekt proveli smo sami, kao i obično. Tih 144.000 kuna koje je dalo Ministarstvo su zapravo europski novci. Žao mi je da je tako. Nažalost, Ministarstvo obrazovanja ne radi ništa, rezultati su tragični. Ovo je apsolutno u Hrvatskoj jedinstveno. Za nas je to ogromna investicija. Želimo pokazati kako će izgledati buduće škole u našoj županiji. Ovdje se radi o mobilnosti, interakciji, sasvim novom konceptu komunikacije učenika između sebe i učenika s profesorima. Ako me je išta fasciniralo onda je to mogućnost da do podatka, do neke spoznaje, dođem korištenjem ovih novih tehnologija. Nitko ne može osporiti, niti će ikada, značaj i ulogu učitelja i profesora. Oni moraju naučiti djecu da misle i da nalaze ono što im je potrebno u bazama podataka - rekao je župan Čačić.

Predstavivši samu učionicu, ravnateljica Srednje škole Ivanec Lidija Kozina je naglasila kako se ovime postiže nešto novo u procesu učenja, a to je da se učenika stavlja u središte učenja te se time potiče kreativnost, komunikacija, samostalnost i kritičko mišljenje uz korištenje modernih informatičko-komunikacijskih tehnologija u učenju i poučavanju.

- Danas se traže vještine koje će omogućiti brze promjene, lakšu prilagodljivost tržištu rada. Podaci su danas svima i svugdje dostupni. Naši učenici koriste tehnologiju u svakodnevnom životu. Svi ti podaci utječu na promjenu koncepta obrazovanja. Ovdje se stavlja naglasak na korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija – zaključila je ravnateljica škole.
Inače, cilj samoga projekta je bio stvoriti poticajno i motivirajuće okruženje za učenje i poučavanje uz mijenjanje uloge pedagogije, tehnologije i dizajna učionice. Po uzoru na učionice budućnosti na europskoj razini osigurane su različite zone učenja koje trebaju osigurati temeljne kompetencije za 21. stoljeće i razviti različite stilove učenja uz naglasak na interakciji, razvoju, kreiranju, istraživanju, prezentaciji i suradnji. Sve ove aktivnosti mogu se odvijati u isto vrijeme zbog modularne opremljenosti učionice koja omogućava mobilnost i prilagodljivost jer se zone mogu brzo formirati te učenici mogu raditi u manjim ili većim grupama ili individualno.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc.Miroslav Huđek održao je prigodnu prezentaciju o razvoju informatike u Varaždinskoj županiji, dok je zamjenik župana Tomislav Paljak na kraju svečanosti zajedno s ravnateljicom škole postavio prigodnu ploču s natpisom „Učionica budućnosti“.

NAJČITANIJE NOVOSTI