Službeni internet portal Varaždinska županija

EURODYSSÉE PROGRAM - primjer uspješne međuregionalne suradnje

OBJAVLJENO 03.08.2014.

Istarska i Varaždinska županija primjer su kako regije suradnjom mogu stvoriti dodanu vrijednost u zajedničkim programima.

Naime, 2009. godine ove su dvije županije započele razmjenu stranih Eurodyssée kandidata koji dolaze na razmjenu, s ciljem upoznavanja prirodnih i kulturnih bogatstva i specifičnosti kontinentalne i jadranske Hrvatske.

Tako je u Varaždinskoj županiji od 16. do 18. lipnja boravilo petero Eurodisejaca iz Istre zajedno s njihovom koordinatoricom, Gordanom Širol i profesoricom hrvatskog jezika, Suzanom Orlić. To je ujedno bila prilika da upoznaju troje Eurodyssée kandidata koji su trenutno na razmjeni u Varaždinskoj županiji – Chiara Ronca iz Italije, Manali Chaibeddra iz Francuske i Alberto Nalda Alonso iz Španjolske.

Tijekom posjete grupa Eurodisejaca obišla je centar grada Varaždina i muzej Starog grada. Drugi dan bio je rezerviran za posjet dvorcu Trakošćan s čijom su ljepotom bili izuzetno očarani kao i jezerom i prirodom oko njega. U avanturističkom djelu posjete u suradnji s rafting klubom Matis organiziran je rafting na rijeci Dravi, što im se posebno svidjelo.

U uzvratnom posjetu Istarskoj županiji, varaždinski Eurodisejci sa svojim su istarskim prijateljima posjetili pulsku Arenu, Rovinj, Limski kanal i najjužniju točku Istre – rt Kamenjak u Plavoj Istri, te spilju Baredine i Pazin u Zelenoj Istri.

Razmjena predstavlja jedinstveni projekt u sklopu Eurodyssée programa i pokazala se višestruko korisnom i uspješnom, jer doprinosi promoviranju turizma hrvatskih županija.

Eurodyssée je međuregionalni program razmjene mladih u dobi od 18 do 30 godina koji u razdoblju od 3 do 7 mjeseci borave u nekoj od regija Programa kako bi stekli (prvo) profesionalno iskustvo, učili jezik te upoznali regije i države u kojima borave. U Varaždinskoj županiji Eurodyssée program provodi se već osmu godinu, a do sada je u njemu sudjelovalo ukupno 60 kandidata.

Eurodyssée obitelj čini 37 regija članica, a provodi se pod pokroviteljstvom Skupštine europskih regija.

NAJČITANIJE NOVOSTI

Istarska i Varaždinska županija primjer su kako regije suradnjom mogu stvoriti dodanu vrijednost u zajedničkim programima.