Službeni internet portal Varaždinska županija

Potpisani Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za energetske obnove triju škola

OBJAVLJENO 21.07.2017.

Danas je u prostorijama Osnovne škole Veliki Bukovec upriličeno svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za energetske obnove Osnovne škole Veliki Bukovec, Osnovne Škole Bednja i Srednje škole Novi Marof. Ugovore su potpisali ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić zajedno s ravnateljima navedenih škola, a potpisivanju je u ime osnivača prisustvovao i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

V.d. direktor Fonda Ljubomir Majdandžić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ovog Ugovora te je istaknuo kako se projektom ''Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja'' želi postići smanjene potrošnje energije, s obzirom da se puno energije uvozi u Hrvatsku.

I zamjenik župana Tomislav Paljak je pohvalio ovaj projekt naznačivši kako je Županija dala suglasnost te vodila projekt, a iz proračuna je financirala ovaj projekt s 47 % sredstava.

- Ova energetska obnova zgrada znači život ovim školama i mi radimo energetsku obnovu od 2004. godine i dalje ćemo raditi na tome jer su uštede energije jako velike. Želim istaknuti kako ukupna vrijednost projekata za ove tri škole iznosi 9.294.871,90. od toga Ministarstvo graditeljstva i prostornog   uređenja financira iznos od 4.951.962,21, a Varaždinska županija s 4.342.909,69 kuna – rekao je zamjenik župana Paljak te dodao kako je ovo nastavak uspješnih projekata iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih energija u školama Varaždinske županije.

Važnost realizacije ovakvih  projekata potvrdio je  i ministar Štromar.

- Bitno je da se sredstva koja su dobivena počinju što prije ulagati, da građevinska operativa čim prije krene ne posao, da se što god više odradi sada kada su praznici. Uvjeren sam da će vrlo brzo biti gotovo i ekonomski isplativo jer će se smanjiti potrošnja energenata negdje više od 60 posto što znači da će biti manje potreba za ulaganje u to - rekao je ministar Štromar.

Potpisivanju ovog ugovora nazočili su i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, načelnik Sv. Đurđa Josip Jany, načelnik Trnovca Zvonko Šamec te načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr.sc. Miroslav Huđek.

- Spomenimo kako će se realizacijom projekta na školama povećati  toplinska zaštita vanjskog zida, povećati toplinska zaštite stropa prema negrijanom prostoru,zamjeniti će se vanjska stolarija, ugraditi novi visokoučinkoviti sustav grijanja, a ugraditi će se i fotonaponski moduli za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.