Službeni internet portal Varaždinska županija

U Županijskoj palači održan stručni skup „ Prevencija, dijagnostika i liječenje raka vrata maternice“

OBJAVLJENO 30.01.2018.

Mjesec siječanj je mjesec borbe protiv raka vrata maternice. I ove godine na Franjevačkom trgu obilježen je 11. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice koji se tradicionalno obilježava treću subotu u siječnju. S ciljem podizanja svijesti naših građana oko ove bolesti danas, 30. siječnja, u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu održan je stručni skup „Prevencija, dijagnostika i liječenje raka vrata maternice“.

Organizatori su Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Dom zdravlja Varaždinske županije.

- Okupili smo se s ciljem podizanja opće javne zdravstvene svijesti o važnosti edukacije, kao i preventivnih pregleda i cijepljenja protiv HPV-a s obzirom da rak vrata maternice uopće ne bi ni trebao postojati zbog mogućnosti i prevencije koje imamo. Glavni uzrok ovog raka je HPV i upravo zato želimo potaknuti djecu i roditelje da se educiraju, da se cijepe, što nije obavezno, ali je u programu - naglasila je mr. Irena Stipešević Rakamarić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Dr. Tanja Obelić Babok, specijalistica školske medicine, ukazala je na važnost cijepljenja protiv HPV-a te tko i u kojim dozama se može cijepiti.

- Preporuka za cijepljenje protiv HPV-a je za djevojčice i dječake u 8. razredu osnovne škole, od 9 do 14 godina u dvije doze, a stariji od 14. godina u 3 doze. Odaziv na cijepljenje u Republici Hrvatskoj je 10 do 12 %. Tako je i u našoj Županiji, a prošle godine smo bili među najboljim županijama po broju cijepljenih protiv HPV-a - rekla je dr. Obelić Babok.

- Najveću važnost u otkrivanju bilo kakve vrste promjene ima ginekološki pregled i uzimanje PAPA razmaza, a koji je od 1943. godine zaslužan za značajno smanjenje pobola i smrtnosti od karcinoma vrata maternice i to za čak 90 %. Nakon otkrivanja povezanosti utjecaja HPV-a s karcinomom vrata maternice, dobili smo novu dimenziju i mogućnost još ranijeg otkrivanja promjena koje će se moguće razviti u karcinom i na taj način ih liječiti i potpuno izliječiti - naglasio je dr. sc. Zoran Pitner, spec. ginekologije i porodništva. 

Varaždinska županija podržava ovakve javno-zdravstvene akcije i obaveza je koristiti svaku priliku da informiramo građane i o prevenciji i o cijepljenju protiv HPV-a.

- Cilj ove kampanje i nacionalnog programa je definitivno podizanje svijesti o cijepljenju i preventivnim ginekološkim pregledima, a krajnji cilj je spasiti barem jedan život više i  onda ovakve stvari koje radimo imaju svoju svrhu - naglasio je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Prema podacima registra za rak, u Hrvatskoj od raka vrata maternice obolijeva godišnje oko 330 žena, a umire oko 120 žena. Problem je što je dvije trećine novooboljelih žena mlađe od 60 godina. U Varaždinskoj županiji godišnje 15 žena oboli od raka vrata maternice, a njih pet, nažalost, umre.

Na stručnom skupu u ime Zavoda za javno zdravstvo prisutnima se obratio i ravnatelj Marin Bosilj, a prisutna je bila i pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat.

NAJČITANIJE NOVOSTI