Službeni internet portal Varaždinska županija

Varaždinsku županiju posjetio je ministar Tomislav Ćorić

OBJAVLJENO 05.02.2018.

U radni posjet Varaždinskoj županiji danas je, 5. veljače, stigao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. 

U Županijskoj palači u Varaždinu prvo je sa županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem, posebnom savjetnicom Natalijom Martinčević i  zamjenikom župana Robertom Vugrinom održao radni sastanak, na kojem su bili i predsjednik Županijske skupštine Alen Runac te saborski zastupnici Josip Križanić i Anđelko Stričak. 

Nakon toga su se uputili u Varaždinske Toplice, gdje su ministar Ćorić i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković potpisali ugovor o sufinanciranju izgradnje reciklažnog dvorišta u tom gradu. 

Suradnja s ministrom zaštite okoliša i energetske Tomislavom Ćorićem je odlična, kako u Ministarstvu, tako i u Upravnom vijeću Hrvatskih voda, istaknuo je župan Čačić.

- U segmentu energetike izvanredno surađujemo sa službama Ministarstva, kao i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prvi blok javnog poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ bit će završen sutra, a riječ je dodjeli ukupno 760 milijuna kuna EU potpora u sektoru zaštite okoliša. Od toga je 100 milijuna kuna EU potpora za projekte Varaždinske županije, što iznosi čak 15 posto, četiri puta više hrvatskih standarda – istaknuo je župan Čačić.

Dodao je da je Varaždinska županija prijavila projekte vrijedne ukupno 173 milijuna kuna, a svi su „prošli“. Riječ je o projektima energetske obnove Vodotornja, Minerve, Doma za starije i nemoćne osobe, bolničkih te školskih zgrada.

– Nismo imali problema ni na jednom projektu, što je dokaz izvanredne suradnje s Ministarstvom te vjerujem da ćemo opravdati povjerenje. Kad je u pitanju segment otpada, u Županiji su izgrađena tri reciklažna dvorišta, u Gornjem Knegincu, Varaždinu i sada u Varaždinskim Toplicama. Županija je dosad izdala 11 dozvola za reciklažna dvorišta, za tri je proces u tijeku, pa se nadam se će sve biti riješeno tijekom ove godine – rekao je Čačić.

Ministar Ćorić je istaknuo da je potencijalni prostor za suradnju između Ministarstva i Varaždinske županije ogroman.

- Ovaj posjet je prije svega obilježen razgovorima o mogućnostima sufinanciranja izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom. Veseli me što sam prisustvovao potpisivanju ugovora za izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta u Varaždinskim Toplicama, što je još jedan kamenčić u mozaiku kreiranja infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom u Hrvatskoj. Suradnja Varaždinske županije i svih jedinica lokalne samouprave s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike je dobra, pa se nadamo da ćemo dobro surađivati i u budućnosti – istaknuo je Ćorić.

Vrijednost projekta izgradnje reciklažnog dvorišta u Varaždinskim Toplicama je 2,3 milijuna kuna, od čega je 1,9 milijuna kuna ili 85 posto iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Trajanje provedbe projekta je 22 mjeseca.

Nakon svečanog potpisivanja ugovora, u Varaždinskim Toplicama su predstavnicima općina i gradova iz Varaždinske županije prezentirane mogućnosti sufinanciranja svih programa i projekata gospodarenja otpadom. Varaždinska županija trenutno je u hrvatskom vrhu, jer je među županijama koje imaju više od 25 % odvojeno prikupljenog komunalnog otpada. Kao što je poznato, Republika Hrvatska je preuzela obvezu da se do 2020. godine razvrstava više od 50 posto papira, stakla, metala i plastike.

Župan je naglasio kako je Varaždinska županija uvijek bila prva u prihvaćanju odgovornosti te po realizaciji projekta, pa vjeruje da će i u ovom slučaju sve jedinice lokalne samouprave ispuniti svoje zakonske obaveze.  

- Varaždinska županija stoji na raspolaganju svim gradonačelnicima i načelnicima za bilo kakvu pomoć u izradi i prijavi projekta, kao i naša razvojna agencija AZRA, koja je i pripremila ovaj projekt reciklažnog dvorišta – rekao je Čačić.

NAJČITANIJE NOVOSTI