Službeni internet portal Varaždinska županija

Kreće nastava u Varaždinskoj županiji: produžen boravak osiguran u svim školama kao i dosad, postignut dogovor s prijevoznicima, u tijeku ulaganja od 341 milijun kuna

OBJAVLJENO 04.09.2020.

Svim će učenicima iz Varaždinske županije koji su pohađali produženi boravak, ta usluga biti dostupna i dalje, dogovor s prijevoznicima je postignut, a ravnatelji su poduzeli sve mjere kako bi osigurali siguran boravak učenika u školi i organizaciju nastave.

- Dogovor s prijevoznicima je postignut, a točno vrijeme polaska autobusa će škole pojedinačno objaviti i iskomunicirati s roditeljima i učenicima te putem službenih stranica škole. Uvest će se dodatni autobusi usklađeni s nastavom u dvije smjene. Djeca u autobusima trebaju nositi maske i biti grupirana. Gdje god je to moguće, poželjno je da učenici istoga razrednoga odjela budu jedni uz druge te sjedaju na ista mjesta. Ne očekujemo preveliku gužvu, u prosjeku se tridesetak učenika vozi busem – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak savjetujući učenicima izbjegavanje gužvi, okupljanja na stajalištima autobusa, vlaka te češće pranje ruku. 

Zamjenik je napomenuo i da dvije škole kreću s produženim boravkom 8. rujna, a njih devetnaest od 14. rujna. Tako će produženi boravak biti organiziran u svim školama koje su imale tu uslugu: 21 od ukupno 33 osnovne škole, s ukupno 41 grupom i 41 zaposlenim. Pojasnio je i da se, poštujući epidemiološke mjere, tijekom rujna dvorane neće iznajmljivati vanjskim korisnicima, a ako školski djelatnik bude upućen u samoizolaciju, preko liječnika opće prakse izdat će mu se uputnica za testiranje. Mjera samoizolacije izriče se samo onoj osobi koja je osobno bila u kontaktu s pozitivnom osobom. U tom se slučaju osobe koje žive u kućanstvu s osobom u samoizolaciji, ponašaju se uobičajeno. Tek ako osoba u samoizolaciji razvije znakove bolesti, testira se i bude pozitivna, od tog trenutka su sve osobe koje žive s tom osobom u samoizolaciji. 

Učenike nižih razreda dočekuje učiteljica, neće imati školsko zvono pa će nastavnici odlučiti kad je odmor. Osnovno je pravilo ne miješati se s učenicima drugih razrednih odjela. Prehrana će biti osigurana posebno po razredima, a nastava tjelesnog se treba organizirati što je više moguće na otvorenom. Pojašnjeno je i kako su maske za učenike od 1. do 4. razreda obavezne samo u autobusu i u kretanju u školskom prostoru do same učionice, dok ih u učionici, tijekom nastave neće morati nositi. Za učenike od 5. do 8. razreda primjenjuje se isti sistem, ali u onim razrednim odjelima gdje nije moguće osigurati traženi razmak obavezno je nošenje maski.

Na kraju je zamjenik Paljak zaželio svim učenicima uspješnu školsku godinu te da je „provedu u prostorima koji su za to građeni, u školama“.

- Prvašićima želim dobrodošlicu, učinili smo sve da im prvi dani dobro prođu. Roditeljima poručujem da imaju povjerenja u nas, a ravnateljima se zahvaljujem na dosadašnjem radu jer su pokazali kako su na visini zadatka. Nastavnicima posebno zahvaljujem jer su se pokazali najsvjetlijom točkom sustava u trenucima potpunog „lockdowna“ pa ne sumnjam da će tako biti i dalje. Neka godina dobro započne i neka ide samo na bolje – kazao je.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek naveo je da će od 7. rujna osnovne škole, čiji osnivač Varaždinska županija, pohađati 9.513 učenika, a srednje 6.914 učenika te kako je u njima zaposleno 3.000 djelatnika. 

- Jako smo zadovoljni upisima. Osmi razred završilo 1714 učenika, a upisano je 1890 učenika srednjih škola s upisnim indeksom 110,27. Svima njima obrazovni sustav Varaždinske županije upućuje dobrodošlicu, a posebno onima koji će prvi puta krenuti u osnovnu školu, a njih je 1.026, 4 učenika više nego prošle godine. Za naše Centre izvrsnosti prijavljeno je 800 učenika, prijave su bile do 5. srpnja, ovaj tjedan su bila on-line testiranja, radi dobivanja informacija o pohađanju nastave, a svi primljeni neka prate internetske stranice – kazao je pročelnik.

Podsjetio je i na ulaganja koja se pokreću, a koja su ove godine vrijedna čak 341 milijuna kuna, od čaga se 64 milijuna kuna odnosi na županijska sredstva. - Projekti energetske učinkovitosti za naše 22 škole, koje će završiti 15. listopada, vrijedni su 71,8 milijuna kuna, kapitalna ulaganja 78,5 milijuna kuna, dodatna ulaganja i nabava opreme 8 milijuna kuna, a regionalni centri kompetentnosti čak 179 milijuna kuna. Ostali EU i INTEREG projekti vrijedni su 4 milijuna kuna – kazao je pročelnik.

Iznio je i zanimljive podatke oko završenih upisa u srednje škole naznačivši kako najviše učenica ima Gospodarska škola, njih 211, tj. 86 %, a Strojarsko prometna 188 učenika, također 86 %. Najmanje je dječaka upisano u novomarofsku Srednju školu, a najmanje djevojaka u Srednju školu Ludbreg. Najviše dječaka ima na smjeru elektrotehnike, njih 169, a samo jedna djevojka, dok se za tekstilno-tehnološki smjer odlučilo samo troje dječaka i 91 djevojka. U Gimnaziji od 545 učenika, 70 % čine djevojke.

Da bi se nastava za sve učenike i djelatnike u novoj školskoj godini 2020./21. mogla provesti prema odgovarajućim uvjetima u postojećoj epidemiološkoj situaciji, Varaždinska županija posljednjih je tjedana s nadležnim institucijama, ravnateljima i prijevoznicima obavljala intenzivne pripreme kako bi osigurala sve potrebne prostorne, logističke, tehničke i financijske preduvjete sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

NAJČITANIJE NOVOSTI