Službeni internet portal Varaždinska županija

Županije sjeverozapadne Hrvatske zajedničkim nastupom uspješno predstavljene na vodećem međunarodnom sajmu u Londonu

OBJAVLJENO 29.11.2019.

U Londonu je 27. i 28. studenoga održan međunarodni gospodarski sajam "Going Global Live", jedan od najvažnijih događaja za predstavljanje mogućnosti poslovanja i investiranja na europskom tržištu.

Na sajmu je svoje investicijske potencijale i turističku ponudu predstavilo pet županija sjeverozapadne Hrvatske: Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija.

S potencijalnim investitorima, poduzetnicima i posjetiteljima razgovarali su župan Varaždinske županije Radimir Čačić zajedno sa svojim kolegama, županom Krapinsko-zagorske Željkom Kolarom, županom Koprivničko-križevačke županije Darkom Korenom, županom Međimurske županije Matijom Posavcem te županom Bjelovarsko-bilogorske županije Damirom Bajsom.

Sajam je posebno važan i zanimljiv za britanska poduzeća s obzirom na Brexit i situaciju u kojoj se nalaze brojne tvrtke u Velikoj Britaniji, pa traže načine kako sačuvati ili proširiti mogućnost poslovanja u Europskoj uniji na međunarodnom tržištu. S obzirom na položaj i mogućnosti koje pruža, područje Srednje Europe posebno im je zanimljivo.

Osim izlaganja promotivnih i informativnih materijala u hrvatskom paviljonu, županije sjeverozapadne Hrvatske predstavile su se i kroz tri tematske prezentacije, i to o mogućnostima ulaganja i otvaranja poduzeća, prehrambenoj industriji s naglaskom na zaštićene autohtone lokalne proizvode te turističkim potencijalima ovog dijela kontinentalne Hrvatske. Partner županijama bila je Podravka Grupa, koja je pružila logističku i organizacijsku pomoć u realizaciji zajedničkog nastupa.

Županije je u Hrvatskom paviljonu posjetio i Veleposlanik Republike Hrvatske u Ujedinjem Kraljevstvu Nj.E. Igor Pokaz u pratnji prvog tajnika Tomislava Vlahutina.

- Izuzetno sam zadovoljan onime što sam vidio i čuo, ohrabren nastojanjima ovih pet sjevernih županija da se zajednički prezentiraju. Dogovorili smo već i neke projekte za budućnost, a jedan od njih je zajednička prezentacija o zdravstvenom turizmu u drugoj polovici sljedeće godine u Veleposlanstvu RH ovdje. Vidjet ćemo što bismo još mogli zajednički raditi kako bismo promovirali gospodarske potencijale pet sjevernih hrvatskih županija – izjavio je veleposlanik Pokaz.

Drugoga dana sajma, kad je održana i prezentacija turističkih potencijala sjevera Hrvatske, Hrvatski paviljon posjetila je i direktorica Hrvatske turističke zajednice u Londonu Darija Reić.

- Definitivno pozdravljam inicijativu da se vaših pet županija predstavlja na ovakvom događaju, jer je promocija Hrvatske navjiše fokusirana na našu obalu. Stoga je jako dobro vidjeti ovakve primjere inicijativa na kojima se prezentiraju i naše kontinentalne županije, da i one pokažu što mogu i što imaju. Posjetitelji su se jučer i danas mogli uvjeriti da imamo puno toga više za ponuditi osim sunca i mora. Sada je samo pitanje kako još bolje ispričati tu našu kontinentalnu priču i privući posjetitelje iz Velike Britanije u druge dijelove Hrvatske – rekla je Darija Reić.

Župan Čačić izrazio je zadovoljstvo organizacijom zajedničkog predstavljanja. - Iako dijelimo brojne sličnosti, svaka županija u ovom našem mikro-kozmosu ima svoje specifičnosti za koje, naravno, želi da budu prepoznate, no u globalnim uvjetima, karta za uspjeh je otvorenost za suradnju. Ono što se uvijek iznimno cijeni i ukazuje na poslovnost je zajednički nastup s drugima, u ovom slučaju naših pet županija. Sjever Hrvatske ponovo je pokazao da zna što želi i zna kako to postići, a posebno je važno da prepoznajemo da upravo zajedničkim pristupom u predstavljanju na vanjskim, velikim tržištima možemo biti uočeni i prepoznati. Susret na ovom sajmu bio je ujedno i prilika da definiramo buduće zajedničke događaje, a jedna od konkretnih aktivnosti bit će predstavljanje potencijala zdravstvenog turizma u našem dijelu Hrvatske sljedeće godine u Veleposlanstvu RH u Londonu, na kojem ćemo ciljano razgovarati s potencijalnim budućim partnerima – istaknuo je župan Čačić.

U delegaciji Varaždinske županije bili su i posebna savjetnica župana i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, koji je ujedno zajedno s Helenom Matušom iz Krapinsko-zagorske županije održao prezentaciju o turističkim potencijalima sjeverozapada Hrvatske, te zamjenica pročelnika za regionalni razvoj i europske poslove Larisa Križan Breljak.

Inače, Going Global Live je vodeći događaj u Ujedinjenom Kraljevstvu na kojem mogućnost za predstavljanje imaju poduzeća, investitori i regije. Na događaju na kojem sudjeluje 150 izlagača, stotinjak stručnjaka predavača te 3.000 sudionika, posjetitelji su mogli saznati sve što ih zanima o
otvaranju poduzeća u inozemstvu te olakšicama koje pojedine države i regije pružaju stranim investitorima.

Događaj je organiziran na velikom prostoru londonskog ExCeL-a, izložbenog i kongresnog centra koji je mjesto održavanja brojnih svjetskih događanja, sajmova, izložbi, te glazbenih i sportskih manifestacija, pa je tako, između ostalog, tijekom Ljetnih olimpijskih igara 2012. služio i kao olimpijsko borilište za određene sportove.

NAJČITANIJE NOVOSTI