Službeni internet portal Varaždinska županija

Najavljena 22. ''Zeljarijada'', u Vidovcu i ove godine atraktivan i bogati program

OBJAVLJENO 17.09.2019.

 

 

 

 

Danas je u atriju Županijskoj palači najavljena ovogodišnja 22. ''Zeljarijada'', tradicionalna kulturno-gospodarska manifestacija, kojoj je osnovni cilj popularizacija autohtonog zelja, očuvanja tradicijskih vrijednosti, običaja, kulture, narodnih nošnji, kao i jela pripremljenih od te visokovrijedne namirnice. Sama manifestacija će trajati od 20. do 22. rujna 2019. godine.

Ovogodišnju ''Zeljarijadu'' su najavili župan Varaždinske županije Radimir Čačić, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, Marija Cafuk, podpredsjednica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec, čuvarica sjemena i najveći donator Varaždinskog zelja, zatim Tomo Svačko, predsjednik KUD-a Vidovec i predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije Damir Crleni. Najavnoj pressici prisustvovali su još i predsjedavajuća TZ varaždinske županije Natalija Martinčević i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutin Vincek.

Župan Radimir Čačić  naglasio je važnost održavanja Zeljarijade kao izvrsne turističke manifestacije te je čestitao svim proizvođačima zelja.

- Održavanje ''Zeljarijade'' ima veliku važnost u kulturnom, gastronomskom i turističkom smislu, kako za Općinu Vidovec, tako i za cijelu Varaždinsku županiju. ''Zeljarijada'' je na ponos Općini Vidovec i cijeloj Varaždinskoj županiji, ona njeguje i čuva sve vezano uz varaždinsko zelje. Sama manifestacija je inače sazrela do točke gdje može biti jedan od ključnih brendova koje možemo ponuditi i koji su prepoznatljivi, a sljedećih godina će biti prepoznatljiva i na razini Hrvatske, ali i šire. Inače proizvodimo 9.3 puta više zelja nego što ga ova Županija konzumira, mi smo dakle tržišno orijentirani. Mi smo ukupno 25 posto ukupne proizvodnje  Hrvatske, tamo gdje smo važni zaista doprinosimo gastronomiji ove zemlje koja je i u svjetskim razmjerima poznata kao izvanredna, sarma je i jedno od najpopularnijih jela – rekao je župan.

Načelnik općine Hranić rekao je kako je sve spremno za ovogodišnju Zeljarijadu i za najdužu sarmu na svijetu. - Uz zabavni i kulturni program imamo razna druga događanja kao što su Zeljarske igre i natjecanje u kuhanju kotlića i vjerujemo da će svi naši posjetitelji biti zadovoljni. Siguran sam da će biti i zanimljivo i veselo, ove godione su sve općinske udruge uključene u organizaciju. Zahvaljujem se i Županiji koja je oduvijek bila uključena u organizaciju, a posebno posljednje dvije godine kada su suradnja i pomoć na zavidnoj razini - rekao je Bruno Hranić.

Tomo Svačko predsjednik KUD-a Vidovec informirao je prisutne kako će  i ove godine biti održani mimohod KUD-ova te konjskih zaprega, a održati će se i pucanje iz kubura.

 

 

 

 

NAJČITANIJE NOVOSTI