Službeni internet portal Varaždinska županija

Radovi na Vodotornju u punom jeku: do kolovoza objekt postaje energetski učinkovit, a potom se kreće u uređenje akvarija i terase

OBJAVLJENO 30.01.2020.

Na zgradi Vodotornja u Varaždinu, dvanaesterokatnici izgrađenoj 1965. godine, u punom su jeku radovi na energetskoj obnovi. Do kraja kolovoza će objekt visok 41 metar postati energetski učinkovit, a potom se kreće u novi projekt, u uređenje tropskog akvarija na 10. i 11. katu, kao i u uređenje terase na krovu, s kojeg će u roku od dvije godine biti uklonjene sve antene.

Istaknuto je to danas, 30. siječnja, na uvodnoj konferenciji projekta „Energetska obnova zgrade Vodotornja na adresi Stanka Vraza 4, 42000 Varaždin“ čiji je nositelj Varaždinska županija, a koja je održana u Županijskoj palači u Varaždinu nakon obilaska gradilišta. Uz domaćine, župana Radimira Čačića, njegove zamjenike Roberta Vugrina i Tomislava Paljaka te savjetnicu Nataliju Martinčević, kao i predsjednika Županijske skupštine Alena Runca, na uvodnoj konferenciji bila je zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain, saborski zastupnik Mario Habek, županijski vijećnici i brojni drugi uzvanici.

- Radovi se odvijaju prema planu i očekujemo da će, sukladno ugovorenim rokovima, biti dovršeni do kraja kolovoza. Na ruku nam ide lijepo vrijeme tako da je izvođač radova već odradio veliki dio ozbiljnih zahvata, pri čemu je posebno zahtjevno što se sve odvija u objektu s uredima u kojima službenici normalno rade. Vodotoranj je izgrađen 1965. godine, a prvi put u 55 godina se izvode radovi u ovako velikom obimu, i to u sklopu EU projekta čija je ukupna vrijednost gotovo 15,1 milijun kuna – rekao je župan Radimir Čačić.
Istaknuo je da je značaj Vodotornja velik i cilj je da šalje poruku prvorazrednog objekta. – Energetska obnova uključuje i prvorazredni materijal na visećoj fasadi koja će biti postavljena izvana, što će dati poseban vizualan efekt. Objekt visok 41 metar želimo upotrijebiti i da pokažemo „petu fasadu“ Varaždina, koju je Miljenko Stančić pokazao na svojim slikama. S vrha Vodotornja vidi se barokna jezgra i mi ćemo omogućiti da u toj prekrasnoj igri odnosa volumena mogu uživati svi građani. U sljedeće dvije godine, s istekom svih ugovora, s krovišta će biti uklonjene antene, a potom će biti uređena terasa. Na 40 metara visine već su izgrađeni nekoliko tisuća tona teški bazeni, pa ćemo to iskoristiti tako što ćemo na 10. i 11. katu urediti tropski akvarij sa staklenim stropom, za što već imamo idejne projekte i za što ćemo pokušati povući sredstva iz EU fondova. Bit će to atrakcija u svjetskim razmjerima – najavio je župan Čačić.
Ukupna vrijednost projekta energetske obnove Vodotornja nakon provedenih postupaka javne nabave iznosi 15.091.265,36 kuna. Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 .- 2020.“ iz kojeg je dodijeljeno 6.392.197,50 kuna bespovratnih sredstava. Varaždinska županija je bespovratna sredstva u iznosu od 4.265.555,25 kuna osigurala i iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata, pa će iz županijskog proračuna biti osigurano 4.433.512,61 kuna. Vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava je 13.943.596,25 kuna. Izvođač radova je Mepro d.o.o. iz Varaždina, koji je izabran u postupku javne nabave.

- Vodotoranj će u sklopu projekta energetske obnove dobiti novu, ventiliranu fasadu, a postavljeno će biti čak 500-tinjak novih prozora. Zgrada će biti u potpunosti izolirana, glavni ulaz u Vodotoranj će biti proširen, a postavljena će biti i podizna platforma kojom će se osobama s invaliditetom osigurati pristupačnost prizemlju i dizalima. Uvode se novi sustavi napajanja, dopunjen će biti klimatizacijski sustav, postavljeni će biti ventilokonvektori i novi sustav rasvjete s oko 400 rasvjetnih tijela. Svi ovi opsežni građevinsko-obrtnički, strojarski i elektrotehnički zahvati rezultirat će smanjenjem potrošnje primarne energije za 67,49 % godišnje u odnosu na potrošnju prije energetske obnove, a proračunska emisija CO2 smanjit će se za 72,66 %. Objekt će iz energetskog razreda D prijeći u razred B – rekao je zamjenik župana Robert Vugrin.

NAJČITANIJE NOVOSTI