Službeni internet portal Varaždinska županija

U prisustvu brojnih uglednih gostiju najavljen drugi Svečani bal Varaždinske županije koji će biti održan 24. siječnja 2020.

OBJAVLJENO 15.11.2019.

Svečani bal Varaždinske županije, jedan od najznačajnih društvenih događaja u ovoj regiji, mjesto sklapanja novih prijateljstava, diplomatskih, kulturnih i političkih aktivnosti te poslova, biti će održani u petak, 24. siječnja 2020. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

Program drugog Svečanog bala su u prisustvu brojnih uglednih gostiju u Županijskoj palači u Varaždinu u petak, 15. studenoga, predstavili župan Radimir Čačić, predsjedavajuća Turističke zajednice i predsjednica Organizacijskog odbora Svečanog bala  Natalija Martinčević, glavni koordinator 73. Hrvatskog bala gradišćanskihHrvata Petar Tyran te veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj NJ.E Markus Wuketich. Na predstavljanju su bili i članovi organizacijskog odbora, intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević , ravnatelj VBV-a Davor Bobić, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik, savjetnica za regionalni razvoj Petra Martak, ravnatelj Glazbene škole Varaždin Davor Matačić, kao i mnogi uglednici iz javnog i kulturnog života Varaždinske županije.

Predsjedavajuća Turističke zajednice ujedno i  predsjednica Organizacijskog odbora Svečanog bala  Natalija Martinčević pozdravila je prisutne te je naznačila kako je bal jedna od najvažnijih događaja u našoj Županiji.

-Mijenjamo termin bala, promijenili smo kompletan vizual bala, pripremili  mio izrazito zanimljiv program, ono što nas posebno veseli je to da su danas s nama gosti iz Austrije, naime 73. bal gradiščanskih hrvata je naš partner, mi ćemo gostima bala ponuditi eminentne glazbenike, povijesne postrojbe, modne dizajnerice, najbolja pića i jela iz naše Županije. Cilj nam je i intencija da ovaj bal bude jedinstvena manifestacija, grad je nekada bio poznati po balovima i mi vraćamo tu tradiciju – rekla je Natalija Martinčević.

Glavni koordinator 73. Hrvatskog bala gradišćanskih Hrvata Petar Tyran je izrazio zadovoljstvo ovom promocijom bala.

Posebno mi je drago da sam danas tu, ovo je stvarno dobro pripremljeno, mi gradiščanski hrvati smo jako bliski vama, Beč i Varaždin su slični, uostalom Varaždin nazivaju malim Bečom, i mi smo jako povezani, odajem priznanje Županiji na ovome kulturnom doprinosu našim zemljama – rekao je Tyran.

Župan Radimir  Čačić bio je vrlo zadovoljan.

-Naša suradnja će biti dobro prihvaćena, u to sam siguran, tradicija je izuzetno duga, druge godine zaredom organiziramo svečani bal, u razgovoru smo s vodstvom Burgenlanda, oni su nam glavni partner, mi smo bili prošle godine u Schonbrunnu i siguran sam da će naš bal biti prepoznati kao jedna od glavnih manifestacija u okviru predsjedavanja Hrvatske Europskom unijom- rekao je župan Čačić.

Veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj NJ.E Markus Wuketich se također obratio prisutnima.

-Balska tradicija je ukorijenjena u ovim prostorima i svaka čast Varaždinskoj županiji na samoj ideji, odazvati ćemo se i podržavamo ovaj bal- rekao je veleposlanik Markus Wuketich.

Upravo je Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata, koji ima tradiciju dužu od sedam desetljeća, partner Svečanog bala Varaždinske županije. S balom koji će u Beču 18. siječnja sljedeće godine biti održan 73. put, dodatno je učvršćeno partnerstvo, koje je ujedno početak međuregionalne suradnje Varaždinske županije i Gradišća, doma brojnih Hrvata.

Nakon izuzetno uspješne organizacije i odaziva na prvi bal, koji je odmah postao najznačajniji društveni događaj, Varaždinska županija pripremila je još bogatiji program drugog Svečanog bala.

Najbolje što Varaždinska županija ima, na Balu će biti ponovno biti predstavljeno i 24. siječnja sljedeće godine, a program i ponuda će biti prošireni na ostala područja Republike Hrvatske.

Gosti će imati priliku uživati u vrhunskom i raznovrsnom programu. Na balskoj pozornici će nastupati popularni Jazz orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, Varaždinski komorni orkestar, jedan od najboljih hrvatskih orkestara u povijesti, sopranistica iz Varaždinskih Toplica Jelena Štefanić uz koju će pjevati Filip Hozjak, član ansambla Četiri tenora, kao i bend MozART sastavljen od vrhunskih glazbenika i profesora.

Moda je neizostavni dio svakog bala, pa će se varaždinske modne dizajnerice i ovaj put pobrinuti za atraktivnu modnu reviju.

Posebna atrakcija zasigurno će biti članovi povijesnih postrojbi, odjeveni u tradicionalne odore, ali i pod naoružanjem: Husarska garda Varaždinske županije, Varaždinska građanska garda - Purgari, Karlovačka građanska garda te Križevačka djevojačka straža. Pažnju će zasigurno svakako će privući kadeti i kadetkinje Hrvatske vojske.

Za vrhunsku gastronomsku ponudu od autohtonih namirnica zaduženi su nagrađivani kulinarski majstori hotela Minerva. Bit će poslužena Toplička torta, pripremana po originalnoj recepturi iz 19. stoljeća, zatim purgarski gulaš kao neizostavno jelo koje se pripremalo na svim značajnim događanjima u Varaždinu i okolici, purgarske piškote pripremljene s tajnim sastojkom, pa čak i purgarski klipič kojeg krasi poseban oblik.

NAJČITANIJE NOVOSTI