Službeni internet portal Varaždinska županija

U Varaždinskoj županiji 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavljene nove preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

OBJAVLJENO 14.10.2020.

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 276 uzoraka.

Što se tiče izvora zaraze, u 17 slučajeva radi se o bliskim obiteljskim i poslovnim kontaktima prethodno zaraženih osoba, dok je za 10 osoba izvor zaraze nepoznat. U šest slučajeva radi se o maloljetnim osobama, a u ostalim slučajevima se radi o radno-aktivnom stanovništvu različitih struktura. Jedna osoba je hospitalizirana, a ostali se za sada liječe kod kuće. 

Dok smo u jučerašnjem priopćenju ukazali na nove odluke Stožera civilne zaštite RH, dostupne na:

danas želimo posebno ukazati i na niz novo objavljenih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a koje su dostupne putem sljedeće poveznice:

Vezano za nova postupanja u odgojno-obrazovnom sustavu možemo potvrditi da su u samoizolaciju stavljeni razredi u jednoj srednjoškolskoj ustanovi i jednoj osnovnoškolskoj ustanovi te da je dodatno jedna cijela osnovnoškolska ustanova prešla na online nastavu. Dodatno su bila nova postupanja i u 2 dječja vrtića, pri čemu je jedan privremeno zatvoren.

- Prilikom epidemiološke obrade ponavlja se situacija da novooboljeli zaborave navesti sve osobe s kojima su bili u bliskom kontaktu, a koje se stoga ne stavljaju u mjeru samoizolacije i ostvaruju nove kontakte prije nego se kod njih pojave simptomi. To znatno otežava i produljuje epidemiološku obradu i rezultira prijenosom zaraze u druga okruženja. Unatoč tome što većina novooboljelih ima blagu kliničku sliku, svaki novootkriveni slučaj utječe na rad ustanova u odgojno-obrazovnom sustavu, zdravstvenom sustavu, na organizaciju rada u tvrtkama kojima zbog mjere samoizolacije također ispadaju djelatnici, a slijedom toga sve to utječe na svakodnevicu većine nas. Upozoravamo još jednom na važnost pridavanja pozornosti na osobe s kojima ste u bliskom kontaktu, te da taj broj pokušavate svesti samo na najnužniji – poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 128, od kojih se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 8 osoba, a na liječenju kod kuće je 120 osoba.

U mjeri samoizolacije trenutno se nalazi 827 osoba, s time da je epidemiološka obrada još u tijeku.

U privitku šaljemo i graf koji za Varaždinsku županiju prikazuje broj novozaraženih po danima, broj aktivnih slučajeva, te broj novih slučajeva u 14 dana na 100.000 stanovnika.

NAJČITANIJE NOVOSTI