Službeni internet portal Varaždinska županija

Župan Čačić sa suradnicima primio Idu Kolmanić, dobitnicu srebrne medalje na Europskoj matematičkoj olimpijadi

OBJAVLJENO 30.04.2020.

Na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke koja se održala on-line 17. i 18. travnja zbog aktualne situacije s virusom COVID-19, Ida Kolmanić, učenica I. Gimnazije Varaždin, rodom iz Novog Marofa osvojila je srebrnu medalju. Temeljem rezultata na Državnom natjecanju 2019. i dodatnih kvalifikacija postala je članicom ekipe Hrvatske na Europskoj olimpijadi za djevojke koja se trebala održati u Nizozemskoj.  Na olimpijadi je sudjelovaloukupno 204 djevojaka iz 54 država. U hrvatskoj ekipi uz Idu bile su još tri djevojke od kojih je jedna osvojila brončanu medalju, a jedna pohvalu. Naša ekipa u ukupnom poretku zauzela je 17. mjesto u konkurenciji 39 europskih država odnosno 23. mjesto u konkurenciji 54 država iz cijelog svijeta.

Dobitnicu srebrne medalje primio je župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa suradnicima koji je tom prilikom Idi uručio novčanu nagradu iz svog osobnog fonda u iznosu od 5.000 kuna.

- S obzirom na to da ne primam plaću, taj novac preusmjeren je u fond za nagrađivanje uspješnosti i izvrsnosti. Ida je osvojila srebro u kraljici znanosti, matematici.  Njezini rezultati nisu slučajnost, oni su rezultat prirodnog talenta i sustavnog rada počevši od roditelja, školskog sustava i ljudi koji rade s njom u Centru izvrsnosti. Želim joj da nastavi ovako i dalje. Sve što mi budemo mogli u sustavu ćemo pomoći – rekao je župan Čačić i istaknuo kako je izvrsnost ključ uspjeha.

Ida Kolmanić dugi niz godina osvaja nagrade u području matematike. Temeljem rezultata na Državnom natjecanju 2019. i dodatnih kvalifikacija postala je članicom ekipe Hrvatske na Europskoj olimpijadi za djevojke koja se trebala održati u Nizozemskoj, a ovogodišnje županijsko natjecanje iz matematike riješila je 100%.

- Natjecanje se obzirom na situaciju održalo on-line, trebalo se održati u Nizozemskoj i jako mi je žao da nismo imali priliku otputovati tamo i upoznati se međusobno. Ipak drago mi je da se održalo, a s ostalim učenicima povezala sam se preko društvenih mreža – rekla je Ida.

U ekipi uz Idu sudjelovale su i Ema Borevković iz XV. Gimnazije (Grad Zagreb) koja je osvojila brončanu medalju te Petra Kovačić koja je pohvaljena i Nika Utrobičić iz III. Splitske gimnazije.

NAJČITANIJE NOVOSTI