Službeni internet portal Varaždinska županija

Djeci prezentirana proizvodnja Trnovečke makovnjače

OBJAVLJENO 17.02.2016.

Članice Udruge „Trnovečko srce“ iz Trnovca jučer su u  Dječjem vrtiću Zeko u Trnovcu mališanima prikazale izradu glasovite trnovečke makovnjače. Djeca su tom prilikom aktivno sudjelovala u miješanju i valjanju tijesta, miješanju nadjeva i zamatanju te pečenju u vrtićkoj pečnici, a priređeno je i kušanje makovnjače.

Naime, u jesen 2014,. godine u sklopu obilježavanja Dana kruha, Varaždinska županija u suradnji sa dječjim vrtićom „Zeko“ Trnovec, predstavila je i promovirala brošuru o našim autohtonim i tradicionalnim poljoprivrednim proizvodima, kao što su varaždinsko zelje, varaždinsko bučino ulje i buče, ludbreško cvijeće, zagorski puran, kokoš hrvatica, siva pčela (sivka) i med, varaždinski klipić, trnovečka makovnjača i kučanski koščičnjak.

Prilikom promocije bila je posebno naglašena i želja da, osim brošure, djeca posjete pojedina obiteljska poljoprivredna gospodarstva te da uživo vide način pripreme pojedinog tradicionalnog proizvoda, a sve s ciljem da sami nauče prepoznati i razlikovati te isprobati proizvode.

Važno je istaknuti kako je na području Varaždinske županije danas zaštićeno čak 13 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a na tragu toga, nastala je i ideja da se najmlađe stanovnike, tijekom pedagoške godine u vrtićima - na njima prihvatljiv i pristupačan način - upoznaje upravo s tradicionalnim proizvodima.

Prezentaciji proizvodnje Trnovečke makovnjače prisustvovao je i načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec.

NAJČITANIJE NOVOSTI