Službeni internet portal Varaždinska županija

Obrazovanjem za prednost „domaćem“

OBJAVLJENO 29.05.2016.

Varaždinska županija osmislila je projekt koji ima za cilj upoznavanje najmlađih, odnosno predškolske djece s tradicionalnim proizvodima i autohtonim pasminama Varaždinske županije. Naime, na području Varaždinske županije danas je zaštićeno 15 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Na tragu toga, nastala je i ideja da se najmlađe stanovnike, tijekom pedagoške godine u vrtićima - na njima prihvatljiv i pristupačan način - upoznaje upravo s tradicionalnim proizvodima. Isto se realizira putem distribucije edukativne prigodne brošure u vrtićima, koja osim prigodnih priča i predstavljanja zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, sadrži i prigodne zagonetke, poslovice, izreke, igrice, fotografije te ilustracije.

Drugi dio projekta odnosi se na primjenu i provjeru viđenog i u praksi pa se s tom namjerom organiziraju prigodni posjeti OPG-ovima gdje najmlađi onda mogu izravno vidjeti autohtone životinje, isprobati tradicionalne proizvode te povremeno i sudjelovati u njihovoj pripremi.

Tako je u srijedu organizirana sadnja Varaždinskog zelja na poljoprivrednim površinama obitelji Cafuk. Upravo su posjeti djece pojedinim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i manifestacijama važni kako bi uživo vidjeli način proizvodnje pojedinog tradicionalnog proizvoda te kako bi i sami naučili prepoznati i razlikovati tradicionalne proizvode, a onda i kasnije u životu kao potrošači, davali prednost „domaćem“.

NAJČITANIJE NOVOSTI