Službeni internet portal Varaždinska županija

Zajednička poljoprivredna politika Europske unije ubuduće jednostavnija i fleksibilnija

OBJAVLJENO 04.12.2017.

Tko želi mjeriti živicu zato što „Bruxelles tako kaže”? Zašto bi hrvatski i finski poljoprivrednik trebali ispuniti iste okolišne zahtjeve iako djeluju u vrlo različitim uvjetima?

To su samo neka od pitanja koja se u Europskoj uniji utvrđuju zajedničkom poljoprivrednom politikom (ZPP), a koja će, po svemu sudeći, ostati u istim okvirima i u razdoblju nakon 2020. godine.

Naime, iz Europske komisije su 29. studenoga priopćili da su tijekom savjetovanja o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike, koje je trajalo tri mjeseca, zaprimili više od 320.000 odgovora, većinom od fizičkih osoba.

„Savjetovanjem je utvrđeno je da većina ispitanika želi zadržati snažnu zajedničku poljoprivrednu politiku na razini Europske unije, ali da bi trebala biti jednostavnija i fleksibilnija te više usmjerena na ključne izazove, a to su osiguranje pristojnog životnog standarda za poljoprivrednike, zaštita okoliša i borba protiv klimatskih promjena. Od tog zajedničkog skupa mjera države članice moći će, na nacionalnoj ili regionalnoj razini, odabrati opcije kojima će ostvariti ciljeve utvrđene na razini EU-a“, istaknuli su iz Europske komisije.

Zajednička poljoprivredna politika postoji još od 1962., podsjetio je Jyrki Katainen, potpredsjednik Komisije zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost.

- Moramo se pobrinuti da zajednička poljoprivredna politika i dalje osigurava, primjerice, zdravu i ukusnu hranu za potrošače te radna mjesta i rast u ruralnim područjima, ali i da se razvija zajedno s drugim politikama. Naš je prijedlog važan korak prema modernizaciji i pojednostavnjenju ZPP-a koji je uslijedio nakon što su dobiveni rezultati opsežnog savjetovanja s dionicima. Novi model, koji je Komisija predstavila, osigurat će državama članicama veću supsidijarnost te ih poziva na donošenje strateških planova ZPP-a u kojima će biti obuhvaćene njihove mjere u okviru prvog i drugog stupa za pojednostavnjenje, veću usklađenost i bolje praćenje rezultata – rekao je Jyrki Katainen.

Prelazak s pristupa jednakog za sve na pristup po mjeri znači da će se zahtjevi EU-a svesti na najmanju moguću mjeru, pojašnjavaju.

- Države članice procijenit će stvarne potrebe na terenu i na tome temeljiti strateški plan zajednički poljoprivredne politike, koji će se odobravati na razini EU-a. Cilj je uspostaviti povjerenje s našim ruralnim područjima, odnosno poljoprivrednicima – napominje se u priopćenju Europske komisije. 

NAJČITANIJE NOVOSTI